Opleidingen

Bij de opleiding costumière leer je het tekenen en vervaardigen van eenvoudige dames- en meisjesbovenkleding. Je leert de basis van het Danckaerts patroontekensysteem en na deze opleiding kun je kiezen voor een van de coupeuse opleidingen.

Je leert hoe je een grondpatroon op maat opzet voor rokken, blouses en tops, japonnen, kragen en mouwen en hoe je deze omzet naar het gewenste model. Er wordt veel aandacht besteed aan coupeverwerking en naaitechnieken: rimpelen, plooien, knopen en knoopsgaten, hals- en kraagverwerkingen, zakken, pasverwerkingen, zomen, etc. De lessen bestaan uit patroontekenen op schaal, kledingstukken naaien op halve schaal, fijne kneepjes en kledingstukken tekenen en naaien voor jezelf. Ook textielwarenkennis komt aan de orde: het herkennen en toepassen van stoffen.

De duur van deze opleiding is 1 tot 2 jaar. Houd rekening met 6 tot 10 uur thuisstudie per week.

Benodigde boeken
  • Dameskleding en lingerie (49,95 euro)
  • Meisjes-, jongens- en babykleding (49,50 euro)
  • Eenvoudige textielwarenkennis (20,- euro)
Digitale leeromgeving

De klassikale lessen worden ondersteund door instructievideo’s en ander digitaal lesmateriaal.

Examen

De opleiding kan worden afgesloten met een examen, waarmee je het diploma Costumière kunt behalen. Dit examen wordt twee keer per jaar in Utrecht afgenomen door Danckaerts Modevakschoolvereniging. Het examen duurt 1 dag en bestaat uit de volgende onderdelen:

  • patroontekenen en uitwerken van een eenvoudig dames- en meisjesmodel op 1/3 schaal
  • maken van een eenvoudig damesmodel op 1/2 schaal
  • vakkennis mondeling
  • textielwarenkennis mondeling

Voor de kosten en meer informatie verwijs ik naar de website van Danckaerts.

Lestijden

Ik geef de opleiding op dinsdagochtend van 9.30 – 12.30 uur en dinsdagavond van 19.00 – 22.00 uur. Een cursusjaar bestaat uit 32 lessen en duurt van half september tot halverwege juni. Tijdens schoolvakanties en feestdagen is er geen les. Cursusjaar 2024/2025 begint op 16 september. Tussentijds instromen behoort tot de mogelijkheden.

Groepsgrootte

De groep is maximaal 6 personen groot en varieert van beginners tot gevorderden. Op deze manier kan iedereen van elkaar leren.

Kosten

Een cursusjaar kost 925 euro. Deze prijs is exclusief boeken, materialen en examenkosten. De benodigde materialen bestaan uit teken- en naaigereedschappen, stoffen en fournituren.