Naailes voor volwassenen

Op de hobbycursussen kies je zelf wat je maakt, op je eigen niveau en in je eigen tempo. De hobbylessen worden ook vaak gevolgd als opstapje naar de opleidingen, om ervaring op te doen in het maken van kleding en een begin te maken met het tekenen van patronen.

Aan de hand van een gekozen model of eigen ontwerp teken je onder begeleiding een patroon op maat. Daarvoor worden de maten nauwkeurig opgemeten, zodat het kledingstuk perfect zit. Het model wordt eerst ‘in de pas’ gemaakt, zodat benodigde correcties makkelijk kunnen worden aangebracht. Soms wordt er eerst een proefmodel gemaakt of bij een moeilijk model een proef op halve schaal. Er wordt veel aandacht besteed aan het afpassen van het model, de naaivolgorde en naaitechnieken. Heb je nog geen enkele naaiervaring dan is het aan te bevelen om eerst te beginnen met bestaande patronen. In de lesruimte is een uitgebreide collectie met raderpatronen aanwezig.

Voor het patroontekenen wordt gebruik gemaakt van de Danckaerts patroontekenmethode. Deze is vastgelegd in diverse boeken en afhankelijk van het soort kleding dat je wilt maken, heb je één of meer patroontekenboeken nodig:

  • Dameskleding en lingerie
  • Kinderkleding
  • Herenkleding

Een patroontekenboek kost 49,95 euro per stuk.

In de lesruimte zijn naaimachines aanwezig, maar je mag natuurlijk ook je eigen naaimachine meenemen.

Lestijden
De lessen zijn op maandagavond van 19.00 – 21.00 uur. Een cursusjaar is van half september tot halverwege juni. Tijdens schoolvakanties en feestdagen is er geen les. Cursusjaar 2023/2024 begint op 18 september.

Groepsgrootte
De groepen zijn maximaal 6 personen groot en variëren van beginners tot gevorderden.

Kosten
Een cursusjaar kost 455 euro exclusief materialen.