Cursussen klassikaal

Coupeuse I

Bij dit onderdeel wordt de leerstof van Costumière verder uitgediept en uitgebreid met jassen en colberts.

Je tekent en maakt damesboven- en overkleding met de wat meer ingewikkelde modellen: raglan, draperieën, capuchons, blinde sluitingen, asymmetrische modellen, etc. Ook maak je diverse colberts op een pasdame, waarbij veel aandacht wordt besteed aan de pasvorm en couturetechnieken. In het colbert wordt wolhaar ter versteviging verwerkt, de kraag en revers worden gepikeerd en er komen paspelknoopsgaten en -zakken in.

De duur van deze opleiding is 1 tot 2 jaar. Houd rekening met 6 tot 10 uur thuisstudie per week.

Benodigde boeken

  • Dameskleding en lingerie (reeds bij Costumière aangeschaft)
  • Mantelboek (42,95 euro)

Examen
De opleiding kan worden afgesloten met een examen, waarmee je het diploma Coupeuse Kostuum- en Mantelvak praktijk kunt behalen. Het examen duurt 3 dagen op examenlocatie. In de zomer kan het volledige examen worden afgelegd. In de winter alleen deelexamens: er kan dan geen examen voor het colbert op een pasdame gedaan worden. Het examen bestaat uit de volgende onderdelen:

  • patroontekenen van een jas/colbert en een japon, blouse, rok of pantalon op 1/3 schaal
  • tekenen en maken van een colbert op een pasdame
  • praktisch werk kostuumvak op 1/2 of hele schaal
  • vakkennis mondeling

Voor de kosten en meer informatie verwijs ik naar de website van Danckaerts.

Lestijden

Ik geef de opleiding op dinsdagavond van 19.00 – 22.00 uur. Een cursusjaar bestaat uit 32 lessen en duurt van half september tot halverwege juni. Tijdens schoolvakanties en feestdagen is er geen les. Cursusjaar 2020/2021 begint op 8 september. Tussentijds instromen behoort tot de mogelijkheden. Bij voldoende belangstelling zal er ook een groep starten op de woensdagochtend om 9.30 uur.

Groepsgrootte

De groep is maximaal 6 personen groot en varieert van beginners tot gevorderden. Op deze manier kan iedereen van elkaar leren.

Corona

In verband met Corona zullen zo lang als nodig is, de groepen gesplitst worden in twee keer drie personen. De lestijden worden dan aangepast naar 18.00 – 20.00 en 20.00 – 22.00 uur. Op deze manier kan ik de 1,5 meter afstand waarborgen.

Kosten

Een cursusjaar kost 795 euro. Deze prijs is exclusief boeken, materialen en examenkosten. De benodigde materialen bestaan uit teken- en naaigereedschappen, stoffen en fournituren.

Aanmelden