Lerares I

Het praktische gedeelte van de opleiding Lerares omvat voornamelijk het voortzetten en uitdiepen van de leerstof voor coupeuse met o.a. het vervaardigen van bruids- en avondkleding, draperieën, asymmetrische modellen en het maken van een toile voor een pasdame.

Duur van de opleiding is 1 tot 1,5 jaar. Houd rekening met 6 tot 10 uur thuisstudie per week.

Benodigde boeken
(Deze boeken zijn reeds aangeschaft bij Costumière en Coupeuse I.)

  • Dameskleding en lingerie
  • Mantelboek

Examen
De opleiding kan worden afgesloten met een examen, waarmee je het diploma Lerares Kostuum- en Mantelvak praktijk kunt behalen. Het examen duurt 3 dagen. In de zomer kan het volledige examen worden afgelegd. In de winter alleen deelexamens. Het examen bestaat uit de volgende onderdelen:

  • patroontekenen en uitwerken van een jas/colbert en een blouse, japon of pantalon op 1/3 schaal
  • kennis van knippen op 1/3 schaal
  • maken van een toile voor een pasdame
  • maken van een deelopdracht

Voor de kosten en meer informatie verwijs ik naar de website van Danckaerts.

Lestijden

Ik geef de opleiding op dinsdagochtend van 9.30 – 12.30 uur en dinsdagavond van 19.00 – 22.00 uur. Een cursusjaar bestaat uit 32 lessen en duurt van half september tot halverwege juni. Tijdens schoolvakanties en feestdagen is er geen les. Cursusjaar 2024/2025 begint op 16 september. Tussentijds instromen behoort tot de mogelijkheden.

Groepsgrootte

De groep is maximaal 6 personen groot en varieert van beginners tot gevorderden. Op deze manier kan iedereen van elkaar leren.

Kosten

Een cursusjaar kost 925 euro. Deze prijs is exclusief boeken, materialen en examenkosten. De benodigde materialen bestaan uit teken- en naaigereedschappen, stoffen en fournituren.