Opleiding CAD patroontekenen in Adobe Illustrator

In deze online opleiding leer je jouw patroontekeningen op een systematische manier digitaal op te zetten, verder te bewerken tot modellen en te delen met collega’s, klanten en productie ateliers. Van prachtig opgemaakte pdf-patronen in je eigen huisstijl tot een nest gegradeerde patronen voor het laten vervaardigen van je kledinglijn.

De opleiding bestaat uit de twee cursussen CAD patroontekenen in Adobe Illustrator en CAD patroontekenen in Valentina, voorzien van extra lesmateriaal en ondersteuning en gaat diep in op digitaal patroontekenen.

Dit ga je leren

We beginnen met een uitleg van Adobe Illustrator specifiek voor CAD patroontekenen. Daarna leer je hoe je efficiënt en nauwkeurig je basispatronen opzet om deze keer op keer te kunnen gebruiken voor een nieuw model. Hoe je modelleert in Illustrator komt uitgebreid aan de orde. Vervolgens verwerken we de patroondelen tot een professioneel product in eigen huisstijl inclusief gradatie, markeringen en informatie, naadtoeslag, stofoplegging en een print- of exportlayout.

Als klap op de vuurpijl geven wij ook een complete uitleg van de open source patroontekensoftware Valentina. Hiermee leer je parametrisch patroontekenen, dus op basis van formules, zodat je je patronen met een druk op de knop in elke maat kunt zetten. Doordat je deze patronen kunt importeren in Illustrator vormen de twee programma’s samen een krachtige combinatie voor digitaal patroontekenen.

Zo zit het traject in elkaar

 • Bijna 18 uur uitgebreid video materiaal met samenvattingen, quizzen en oefeningen

 • Mogelijkheid tot het stellen van vragen

 • Online live-sessies

 • Je wordt lid van een speciale groep met andere cursisten

 • Na afronding krijg je een certificaat

 • Het traject duurt ongeveer 6 maanden

 • Voorkennis: je kunt patroontekenen (maakt niet uit met welk patroontekensysteem) en hebt goede algeme computerervaring

 • Benodigd materiaal: laptop met Adobe Illustrator geïnstalleerd

 • Het traject wordt afgerond met een eindopdracht waar je feedback op krijgt

 • Bonus: toegang tot verdiepende materialen tijdens het traject

Dit zijn alle onderdelen

Wegwijs in Illustrator

We beginnen met een uitleg van Adobe Illustrator specifiek voor CAD patroontekenen. Ook laten we zien hoe je Illustrator daar handig voor inricht.

Basispatronen opzetten en modelleren

Je leert hoe je je basispatronen nauwkeurig en efficiënt opzet en hier sjablonen van maakt, zodat je deze keer op keer kunt gebruiken. Vervolgens komt uitgebreid aan de orde hoe je je basispatronen verder bewerkt tot nieuwe modellen.

Markeringen en documentatie

Het is belangrijk om patronen van informatie en markeringen te voorzien: recht van draad, pastekens, knopen en knoopsgaten, tekst, naadtoeslag, Het komt allemaal aan de orde.

Graderen in illustrator

Indien je confectiepatronen wilt gaan maken, zit er een hele handige functie in Illustrator om patronen te graderen. Tevens dient er natuurlijk gedacht te worden aan de uitlijning en de opmaak van alle lijnen.

Stofoplegging

Bereken hoeveel stof er nodig is voor het maken van een of meer kledingstukken door de patroondelen digitaal op stof te leggen.

PDF-patronen vormgeven

Illustrator leent zich bij uitstek voor het geven van een prachtige opmaak aan je patronen. Je leert hoe je complete en professionele pdf-patronen maakt in je eigen huisstijl.

Printen, plotten en exporteren

Je kunt je patronen afdrukken op je eigen printer of plotter of dit laten doen bij een copyshop. Elk gewenst formaat is mogelijk en we laten zien hoe je deze printbestanden maakt. Ook is het mogelijk om patronen naar andere bestandsformaten te exporteren zoals png en jpeg voor afbeeldingen, maar ook SVG en DXF voor andere CAD programma’s.

Illustrator en Valentina combineren

Valentina is open source patroontekensoftware en ook hiervan komen alle ins en outs aan de orde. Met Valentina kun je namelijk parametrisch patroontekenen, dus op basis van formules. Het voordeel hiervan is dat je een patroon in een handomdraai naar elke maat zet. Deze patronen kun je weer importeren in Illustrator.

Dit kun je na afloop van het traject

 • Je kent alle ins en outs van Illustrator benodigd voor CAD patroontekenen

 • Je hebt je basispatronen digitaal opgezet en kunt deze verder bewerken tot nieuw modellen en eventueel graderen

 • Je kunt je patroon vormgeven tot een professioneel en compleet pdf-patroon in eigen huisstijl om te verzenden naar klanten en professionals

 • Je kunt printbestanden maken voor elk gewenst papierformaat of exporteren naar andere bestandstypes

Zo werkt het

De opleiding wordt gegeven via het platform van Soofos en duurt ongeveer een half jaar. Gedurende deze periode krijg je toegang tot alle cursussen van Soofos. Na afloop van het traject dat je afsluit met een eindopdracht ontvang je een certificaat en behoud je onbeperkt toegang tot de twee basiscursussen. De lessen worden gegeven door Marja Groot van Modevakschool Madamedam. De kosten zijn 895 euro. De opleiding is te volgen met het STAP-budget.